DE VERKIEZING 

De Nico Scheepmaker Beker is een prijs voor de schrijver van het beste sportboek van het jaar. De prijs is vernoemd naar sportjournalist Nico Scheepmaker (1930-1990), die vanaf 1957 schreef over sport en met zijn aanpak de Nederlandse sportjournalistiek heeft veranderd. Hij was volgens de initiatiefnemers niet alleen een pionier in de sportstatistiek, maar was tevens in staat sportgebeurtenissen in een bredere maatschappelijke context te plaatsen.
De eerste verkiezing van het beste sportboek vond plaats op 23 februari 2005, tijdens het sportboekenfeest in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Nadien is jaarlijks een verkiezing georganiseerd en is het aantal inzendingen en publiciteit enorm gegroeid. 

De vijfkoppige jury bestaat uit David Endt, Rivkah op het Veld, Marie-José Kleef , Wilfred van Buuren en Ruurd Edens.

       

DE WINNAARS Ingezonden Boektitels

2004 Auke Kok met 1974 Wij waren de besten
2005 Joop Holthausen met Het geheim van Raleigh. De biografie van een bijzondere wielerploeg
2006 Marcel van Roosmalen met Hard Gras 48: Je hebt het niet van mij. Een tragi-komisch verslag van een jaar Vitesse
2007 Hugo Borst, Johan Derksen, Leo Driessen, Hans van Echtelt, Wilfried de Jong, Bert Nederlof, Chris van Nijnatten, Matty Verkamman en Jaap Visser (De Buitenspelers) met Willem van Hanegem
2008 Iwan van Duren en Marcel Rözer met Voetbal in een vuile oorlog. WK Argentinië 1978
2009 Erik Brouwer met Spartacus. De familiegeschiedenis van twee joodse olympiërs
2010 Edwin Schoon met De macht van de bal
2011 Carel van Hees met Eversteijn
2012 Wilfried de Jong met Kop in de wind
2013 Jan Boesman met De fiets van Lautrec
2014 Michel van Egmond met Kieft
2015 Peter Ouwerkerk met Etalagecoureur
2016 Auke Kok met 1936. Wij gingen naar Berlijn
2017 Bert Wagendorp & JW Roy met Lance, the rise and fall in 14 songs
2018 Hugo Logtenberg met De Hand van Van Gaal
2019 Frank Heinen met Buiten de lijnen
2020 Erik Dijkstra met Ali was mijn vriend

 

de winnaar in 2020

De Nico Scheepmaker Beker is voor de zeventiende keer uitgereikt. In totaal zijn dit jaar 44 boektitels ingestuurd. Opmerkelijk is dat geen enkel voetbalboek deel uitmaakt van de shortlist. Dat is sinds de start van de Nico Scheepmaker Beker in 2005 niet eerder voorgekomen.

De 5-koppige jury heeft bepaald dat de beker aan Dijkstra moest worden overhandigd. Hij volgt daarmee Frank Heinen op. Hij won vorig jaar met zijn boek “Buiten de lijnen”.

De jury over het boek: ‘’Een bijzonder fascinerend verslag in tekst en beeld van de ontmoetingen van sportfotograaf Guus Dubbelman met de Amerikaanse bokslegende Mohammed Ali. Tevens is het een boek over de zwarte cultuur in Amerika en een interessante vriendschap.
De fotograaf is pas 18 jaar en heeft net zijn eerste camera om zijn nek als hij met jeugdige bravoure doordringt tot de entourage van de dan al wereldberoemde Ali. Wat is het dat Ali triggert deze jongen mee op sleeptouw te nemen? Groeit er een vriendschap of is het toch vooral een professionele connectie? Guus komt tenslotte om hem te fotograferen.
Dubbelman komt ook bij Ali over de vloer in de jaren dat het minder gaat met de bokskampioen. Elke ontmoeting levert prachtige, soms pijnlijk intieme foto's en unieke verhalen op. Erik Dijkstra schrijft het zo glashelder en zonder oordeel op dat je als lezer wordt meegenomen in de alle kanten opschietende emoties van de fotograaf. Is hij een parasiet zoals veel anderen die bij Ali aankloppen? Moet hij wel fotograferen? Hoe moet hij zich verhouden tot zijn onderwerp?
Auteur Dijkstra heeft zichzelf - behalve in zijn soepele schrijfstijl - bewonderenswaardig onzichtbaar gemaakt waardoor de ontmoetingen goed invoelbaar zijn. En de foto's van Guus Dubbelman zijn fabuleus! Een boek dat je oppakt en niet meer weg wilt leggen. Een must voor sportliefhebbers. Zelfs voor hen die niet van boksen houden.’’

Naast “Ali was mijn vriend” waren vijf andere boeken genomineerd:

• IJsvogels. Nederlandse schaatsgekte over de grens (Bas van Oort)
• Zeg nooit nooit (Stig Broeckx)
• BRUUT (Natasja Weber en Sharon van Rouwendaal )
• Vergeten goud. Het leven van Olympisch kampioene Rie Mastenbroek( Marian Rijk)
• Door Wilskracht Zegevieren - Sport in de Tweede Wereldoorlog (Jurryt van de Vooren)

Contact

 

Voor vragen of opmerkingen kunt u bij ons terecht via office@olympischstadion.nl  of 020 - 305 44 00