DE VERKIEZING 

De Nico Scheepmaker Beker is een prijs voor de schrijver van het beste sportboek van het jaar. De prijs is vernoemd naar sportjournalist Nico Scheepmaker (1930-1990), die vanaf 1957 schreef over sport en met zijn aanpak de Nederlandse sportjournalistiek heeft veranderd. Hij was volgens de initiatiefnemers niet alleen een pionier in de sportstatistiek, maar was tevens in staat sportgebeurtenissen in een bredere maatschappelijke context te plaatsen.
De eerste verkiezing van het beste sportboek vond plaats op 23 februari 2005, tijdens het sportboekenfeest in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Nadien is jaarlijks een verkiezing georganiseerd en is het aantal inzendingen en publiciteit enorm gegroeid. 

De vijfkoppige jury bestaat uit David Endt, Rivkah op het Veld, Marie-José Kleef , Wilfred van Buuren en Ruurd Edens. 

Wij nodigen u van harte uit om boektitel(s) in te zenden waarmee u wilt meedingen naar de juryprijs voor het beste sportboek van het jaar. De ingezonden titels die aan de vereiste criteria voldoen, worden door een vakjury beoordeeld. Graag verzoeken wij u om niet te lang te wachten met het inzenden van boektitel(s). Hieronder kunt u lezen hoe u mee kunt dingen naar de Nico Scheepmaker Beker 2020. 

Welke boeken komen in aanmerking voor de Nico Scheepmaker Beker 2020?
• Oorspronkelijk geschreven in de Nederlandse taal, dus geen vertalingen.
• Geen herdrukken of herziene edities.
• Geen studie- of instructieboeken.
• Gepubliceerd in het jaar 2020
• Ingestuurd vóór 1 februari 2021
 

Voorwaarden voor deelname:
• De uitgever stuurt een ingevuld inschrijfformulier naar office@olympischstadion.nl
• De uitgever levert 7 gratis leesexemplaren voor de jury van de Nico Scheepmaker Beker. Versturen naar: Olympisch Stadion, Olympisch Stadion 2, 1076 DE Amsterdam, o.v.v. Nico Scheepmaker Beker.
• Inschrijfbedrag per titel bedraagt: 70,00 euro, excl. BTW. De uitgever ontvangt na levering van de boeken hiervoor een factuur.
• Per uitgever kunnen meerdere titels worden aangemeld.
• Het boek dingt pas mee naar de Nico Scheepmaker Beker als de factuur betaald is!

U kunt zich inschrijven via dit formulier.  

DE WINNAARS

2004 Auke Kok met 1974 Wij waren de besten
2005 Joop Holthausen met Het geheim van Raleigh. De biografie van een bijzondere wielerploeg
2006 Marcel van Roosmalen met Hard Gras 48: Je hebt het niet van mij. Een tragi-komisch verslag van een jaar Vitesse
2007 Hugo Borst, Johan Derksen, Leo Driessen, Hans van Echtelt, Wilfried de Jong, Bert Nederlof, Chris van Nijnatten, Matty Verkamman en Jaap Visser (De Buitenspelers) met Willem van Hanegem
2008 Iwan van Duren en Marcel Rözer met Voetbal in een vuile oorlog. WK Argentinië 1978
2009 Erik Brouwer met Spartacus. De familiegeschiedenis van twee joodse olympiërs
2010 Edwin Schoon met De macht van de bal
2011 Carel van Hees met Eversteijn
2012 Wilfried de Jong met Kop in de wind
2013 Jan Boesman met De fiets van Lautrec
2014 Michel van Egmond met Kieft
2015 Peter Ouwerkerk met Etalagecoureur
2016 Auke Kok met 1936. Wij gingen naar Berlijn
2017 Bert Wagendorp & JW Roy met Lance, the rise and fall in 14 songs
2018 Hugo Logtenberg met De Hand van Van Gaal
2019 Frank Heinen met Buiten de lijnen

 

de winnaar in 2019

De jury, onder leiding van voorzitter David Endt heeft bepaald dat de beker aan Frank Heinen moest worden overhandigd. Hij volgt daarmee Hugo Logtenberg op. Hij won vorig jaar met zijn boek “De hand van van Gaal”.

Willi Kraus, Alessandro Zarrelli, Ali Dia en Jaguaré Bezerra de Vasconselos. Nooit van gehoord? U bent in goed gezelschap. De jury van de Nico Scheepmaker Beker kende deze namen tot voor kort ook niet. Het zijn namen van enkele van de vergeten voetballers die Frank Heinen met zijn boek ‘’Buiten de lijnen’’ aan de vergetelheid heeft ontrukt.

Ruim 550 pagina’s met miniaturen over vergeten voetballers uit de hele wereld. Heinen schrijft het zo mooi op dat je gaat denken dat hij alles verzonnen heeft, maar de voetballers hebben ook nog echt bestaan. En dat is allemaal te danken aan de bijna archeologische nieuwsgierigheid en het ongelooflijke schrijftalent van Frank Heinen.

Lees hier het volledige juryrapport. 

In het televisieprogramma M. sprak winnaar Frank Heinen met Henk Spaan, hoofdredacteur van voetbaltijdschrift Hard Gras en Sjoerd Mossou, sportjournalist van het Algemeen Dagblad over de culthelden uit het boek. Bekijk het fragment

Contact

 

Voor vragen of opmerkingen kunt u bij ons terecht via office@olympischstadion.nl  of 020 - 305 44 00

Inschrijfformulier

download