In Nederland zijn het hele jaar herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen. Bij het beeld van Prometheus, dat in 1947 ter nagedachtenis aan deze sporters bij het Olympisch Stadion is geplaatst, herdenken herdenken we de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen sporters. Deze herdenking wordt sinds 2005 door het Comité Nationale Sportherdenking 4 mei georganiseerd bij het Olympisch Stadion. Dit jaar is het thema boksen. 

Programma

10.30 uur - Ontvangst "1928 Olympic Room"
Het eerste onderdeel is een inhoudelijk programma over boksen voor, tijdens en na de Tweede Wereld oorlog. Dit is een besloten bijeenkomst. 

11.00 uur - Boksen in de Oorlog

Inhoudelijke programma over boksen in de Tweede Wereldoorlog met bijzondere beeldfragmenten en foto's onder leiding van Jurryt van de Vooren en Frits Barend. 

12.30 uur - Nationale Sportherdenking

Ceremoniële herdenking bij het beeld van Prometheus voor het Olympisch Stadion.

Sprekers:

  • Eric van der Burg (Gemeente Amsterdam)
  • Raymon Blondel (NOC*NSF)

De herdenking wordt afgesloten met het leggen van vijf kransen in de vorm en kleur van de Olympische ringen. Dit is voor iedereen toegankelijk

De Nationale Sportherdenking wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Gemeente Amsterdam, NOC*NSF, Ajax Foundation, Sportraad Amsterdan, 4-5 mei Comité Amsterdam en het Olympisch Stadion.

Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet

Op 4 en 5 mei is er door heel Amsterdam veel aandacht voor sport in de Tweede Wereldoorlog. Naast de Nationale Sportherdenking staat ook Open Joodse Huizen / Huizen van verzet stil bij dit onderwerp.

  • Bij roeivereniging POSEIDON vertellen verenigingshistoricus Ab Stokvis en onderzoeker Willem Mugge over clublid Tobias Biallosterski, die in het verzet zaterdag 4 mei vanaf 11.00 uur, Jan Vroegopsingel 4 in Amsterdam.
  • In muziekgebouw SPLENDOR vertelt Joop Waterman over zijn boksfamilie in de Jodenbuurt. Waterman is in 1943 geboren in Kamp Westerbork. Op 5 mei vanaf 14.00 uur, Nieuwe Uilenburgerstraat 6 in Amsterdam.
  • Bij voetbalclub JOS WATERGRAAFSMEER praat sporthistoricus Jurryt van de Vooren over het verdwenen oorlogsmonument van deze club, dat door The Nits werd bezongen in JOS Days. Op 5 mei, rond 16.15 uur, Drie Burgpad 3 in Amsterdam.

Expositie Stad in Oorlog

In Hotel Arena vindt de expositie "Stad in Oorlog" plaats van 13 april tot 14 mei 2018, toegang gratis. De foto in de header afbeelding is afkomstig uit het boek Stad in Oorlog. Meer informatie over het boek en tentoonstelling vindt u hier