Programmaboek

De achtergrondverhalen van de 'Olympische eiken van Berlijn' en van zwemster Elka Gaarlandt, die een nationale bekendheid werd door het winnen van drie medailles op de Paralympische Spelen van 1964, kunt u teruglezen in het programmaboek. 

 

 

Programmaboek

EERBETOON OP HISTORISCHE GROND

Op 4 mei staat Nederland traditioneel stil bij de Dodenherdenking. Sinds 2005 gebeurt dit ook bij het Olympisch Stadion bij het beeld van Prometheus, een oorlogsmonument uit 1947 ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport. De Nationale Sportherdenking staat stil bij de slachtoffers uit die tijd, waarbij ieder jaar een andere themasport wordt besproken in een brede context: welke rol speelde sport in het leven van mensen tijdens oorlogstijd? Hoe hielden verenigingen stand tijdens de oorlog, of werden complete verenigingen juist van de kaart geveegd? 

Eerder stond de Nationale Sportherdenking in het Olympisch Stadion al in het thema van bijvoorbeeld de turnsport, de roeisport en de ontwikkelingen van Nederlandse voetbalverenigingen tijdens oorlogstijd. 

ZWEMSPORT IN OORLOGSTIJD

In 2017 stond de Nationale Sportherdenking in het teken van de zwemsport tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vóór de oorlog waren de Nederlandse zwemvrouwen veruit de beste van de wereld, maar daarna was dat grotendeels voorbij. 

Het inhoudelijke programma stond onder leiding van sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Op de herdenking werd onder meer gesproken door NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis en de Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg.

In het kader van de zwemsport werd onder andere het verhaal verteld van zwemster Elka Gaarlandt. Zij werd een nationale bekendheid door het winnen van drie medailles op de Paralympische Spelen van 1964. Haar handicap liep ze in 1944 op tijdens het bombardement van Deventer.

Historicus en tv-maker Marnix Koolhaas stond stil bij de Waalcrossers, die in de winter van 1944/45 de Waal overzwommen van het nog bezette noordelijk deel van Nederland naar het al bevrijde zuiden. Ook was er aandacht voor de verdwenen leden van de Goudse afdeling van de Nederlandse Zwem- en Reddingsbond.

NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis vergeleek de invloed van de Tweede Wereldoorlog op de levens van drie jonge zwemsters: Nida Senff, Iet van Feggelen en Cor Kint. De eerste won goud op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. De andere twee wilden op de Spelen uitkomen in 1940 en 1944, maar zagen hun droom vervliegen toen de Spelen wegens de oorlog niet doorging. Kint trouwde met een Duitse matroos. Na de oorlog werd ze door de Commissie voor de zuivering van de sport geschorst voor het uitoefenen van een leidinggevende functie in de sport tot eind 1950.

De herdenking in 2017; oud-zwemster Enith Brigitha (namens de Nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers) en Kees Dijk (Olympisch Stadion) leggen de gele krans. Foto: NOC*NSF

ORGANISATIE

De organisatie van de Sportherdenking is in handen van het

Comité Nationale Sportherdenking 4 mei: 
Jan-Coen Hellendoorn (voorzitter) 
Julius Egan (Sportraad Amsterdam) 
Simone Freling (directeur Ajax Foundation) 
Carla de Groot (directeur Olympisch Stadion) 
Jurryt van de Vooren (sporthistoricus)
 

Partners Nationale Sportherdenking: NOC*NSF, Gemeente Amsterdam, 4 en 5 mei Amsterdam