Turnsport centraal 

Persoonlijke verhalen en herinneringen uit de oorlog staan centraal in de inhoudelijke sessie van de Nationale Sportherdenking op 4 mei. Televisiepersoonlijkheid Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren praten met hun gasten dit jaar over de turn- en gymnastieksport. Aansluitend is er een ceremonie en minuut stilte bij het beeld van Prometheus. Camiel Eurlings, het Nederlandse lid van het IOC, is een van de sprekers. 

De Nationale Sportherdenking wordt afgesloten met een voetbalclinic, aansluitend bij de actualiteit is deze bedoeld voor oorlogsvluchtelingen in Amsterdam. De clinic wordt verzorgd door de Ajax Foundation.  

Dit beeld van Prometheus en het terugdenken aan de sporters die de wreedheden niet hebben overleefd, is van essentiëel belang” – Gerard Dielessen, voorzitter NOC*NSF

PROGRAMMA

10.30 uur: Ontvangst (Olympisch Stadion 2)
11.00 uur: Inhoudelijk programma over turnen in de Tweede Wereldoorlog (aanmelden verplicht)
12.30 uur: Herdenking bij Beeld van Prometheus op het plein voor het Olympisch Stadion
13.00 uur: Voetbalclinic 

Kranslegging

Aansluitend aan de herdenking en ceremonie worden vijf kransen gelegd namens de Nederlandse sportwereld. Onder andere John Heitinga (oud-speler Ajax) en Anouk Hogendijk (aanvoerdster Ajax vrouwen) leggen een krans.

Parkeren

De parkeergarage Olympisch Stadion is geopend op 4 mei. Het Olympisch Stadion is toegankelijk voor mindervaliden, echter vanuit de parkeergarage moeten enkele trappen beklommen worden. Wij adviseren bezoekers die minder goed ter been zijn, voor de hoofdingang van het Olympisch Stadion alvast uit te stappen.

Plan uw bezoek en lees meer over parkeren.  

Organisatie

De organisatie van de Nationale Sportherdenking is in handen van het Comité Sportherdenking 4 mei: Jan-Coen Hellendoorn (voorzitter), Julius Egan (Sportraad Amsterdam), Simone Freling (directeur Ajax Foundation), Hans Lubberding (directeur Olympisch Stadion) en Jurryt van de Vooren (sporthistoricus).

De Nationale Sportherdenking 2016 wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Gemeente Amsterdam, Bestuurscommissie Zuid, NOC*NSF, Ajax Foundation, 4 -5 mei Comité en het Olympisch Stadion.