Inschrijven nieuwsbrief

Informatie over het Olympisch Stadion, nieuwe evenementen en kaartverkoop ontvangen? Abonneer dan op onze nieuwsbrief. De nieuwsbrief wordt maximaal 12 keer per jaar verstuurd. 

Inschrijven nieuwsbrief

innovatief Sinds 1928

Destijds was Amsterdam natuurlijk veel kleiner in omvang. Aan de rand van de toenmalige stad verrees binnen één jaar tijd in het weiland een iconisch gebouw voor de Olympische Spelen. Het huidige Olympisch Stadion vormde het hoofdstadion, eromheen stonden tijdelijke accommodaties en werden huizen gebouwd. De architect Jan Wils ontwierp een zeer herkenbaar stadion in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebruik van rode bakstenen, de typerende vormen en de stalen kozijnen van ramen en deuren zijn duidelijke kenmerken van deze bouwstijl. Voor het ontwerp van het stadion ontving Wils een gouden Olympische medaille: het onderdeel architectuur was toen nog een erkend onderdeel van de Olympische Spelen. Net als kunst, overigens. 

Sinds de renovatie (1999/2000) ziet het Olympisch Stadion er weer grotendeels uit als het originele ontwerp van 1928. Wel zijn de staanplaatsen verdwenen, evenals de spelerstunnel en de wielerbaan. In de vroegere catacomben van het stadion, zijn 30 bedrijven gevestigd in de multifunctionele bedrijfsruimten. Onder het Olympisch Stadion werd een parkeergarage gebouwd met 850 plaatsen.
Lees hier alles over parkeren onder het stadion. 

olympische spelen 1928

Het evenement was van enorme betekenis voor ons land. Met vereende krachten werd gewerkt om een onvergetelijk evenement neer te zetten. En dat lukte: nog steeds zien we bij de huidige Olympische Spelen de symbolische activiteiten die in Amsterdam, in 1928, zijn begonnen. 

Lees meer over de historie en over de (sport)primeurs van de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928. 

De Marathontoren 

De toren voor het Olympisch Stadion is van enorme historische betekenis. Het markante bouwwerk is bedacht door architect Jan Wils en staat rechts voor de entree van het Olympisch Stadion.  De toren is 46 meter hoog en voorzien van een trappenhuis. In 1928 is in deze toren, het Olympisch Vuur voor de eerste keer ontstoken. Iedere dag beklom een medewerker van het gasbedrijf Amsterdam de trappen om de vlam (die overdag vooral rookpluimen afleverde) opnieuw aan te steken. Daarmee baarde Amsterdam internationaal opzien en het symbolisch ontsteken van de vlam is nog steeds onlosmakelijk aan de Olympische Spelen verbonden.  Lees hier meer over de Olympische Spelen van 1928. 

De vlam in de marathontoren werd opnieuw ontstoken bij de Olympische winterspelen in Sotsji (2014), ter ere van het behalen van de gouden medailles door Nederlandse sporters. 

Het Olympisch stadion anno nu, in vogelvlucht