De Nico Scheepmaker Beker is voor de zeventiende keer uitgereikt. In totaal zijn dit jaar 44 boektitels ingestuurd. Opmerkelijk is dat geen enkel voetbalboek deel uitmaakt van de shortlist. Dat is sinds de start van de Nico Scheepmaker Beker in 2005 niet eerder voorgekomen.

De 5-koppige jury, bestaande uit David Endt, Rivkah op het Veld (NOS Sport), Marie-José Kleef (journalist), Wilfred van Buuren (sporthistoricus) en Ruurd Edens (journalist) heeft bepaald dat de beker aan Dijkstra moest worden overhandigd. Hij volgt daarmee Frank Heinen op. Hij won vorig jaar met zijn boek “Buiten de lijnen”.

De jury over het boek: ‘’Een bijzonder fascinerend verslag in tekst en beeld van de ontmoetingen van sportfotograaf Guus Dubbelman met de Amerikaanse bokslegende Mohammed Ali. Tevens is het een boek over de zwarte cultuur in Amerika en een interessante vriendschap.
De fotograaf is pas 18 jaar en heeft net zijn eerste camera om zijn nek als hij met jeugdige bravoure doordringt tot de entourage van de dan al wereldberoemde Ali. Wat is het dat Ali triggert deze jongen mee op sleeptouw te nemen? Groeit er een vriendschap of is het toch vooral een professionele connectie? Guus komt tenslotte om hem te fotograferen.
Dubbelman komt ook bij Ali over de vloer in de jaren dat het minder gaat met de bokskampioen. Elke ontmoeting levert prachtige, soms pijnlijk intieme foto's en unieke verhalen op. Erik Dijkstra schrijft het zo glashelder en zonder oordeel op dat je als lezer wordt meegenomen in de alle kanten opschietende emoties van de fotograaf. Is hij een parasiet zoals veel anderen die bij Ali aankloppen? Moet hij wel fotograferen? Hoe moet hij zich verhouden tot zijn onderwerp?
Auteur Dijkstra heeft zichzelf - behalve in zijn soepele schrijfstijl - bewonderenswaardig onzichtbaar gemaakt waardoor de ontmoetingen goed invoelbaar zijn. En de foto's van Guus Dubbelman zijn fabuleus! Een boek dat je oppakt en niet meer weg wilt leggen. Een must voor sportliefhebbers. Zelfs voor hen die niet van boksen houden.’’

Naast “Ali was mijn vriend” waren vijf andere boeken genomineerd:

• IJsvogels. Nederlandse schaatsgekte over de grens (Bas van Oort)
• Zeg nooit nooit (Stig Broeckx)
• BRUUT (Natasja Weber en Sharon van Rouwendaal )
• Vergeten goud. Het leven van Olympisch kampioene Rie Mastenbroek( Marian Rijk)
• Door Wilskracht Zegevieren - Sport in de Tweede Wereldoorlog (Jurryt van de Vooren)

De Nico Scheepmaker Beker werd in 2005 voor het eerst uitgereikt. De trofee is vernoemd naar Nico Scheepmaker (1930 – 1990), die vanaf 1957 schreef over sport en met zijn aanpak de Nederlandse sportjournalistiek heeft veranderd. Hij was volgens de initiatiefnemers niet alleen een pionier in de sportstatistiek, maar was tevens in staat sportgebeurtenissen in een bredere maatschappelijke context te plaatsen.