Op 4 mei herdenken we de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen sporters. Deze herdenking wordt sinds 2005 door het Comité Nationale sportherdenking 4 mei georganiseerd bij het Olympisch Stadion. 
Het eerste onderdeel is een inhoudelijk programma. De officiële herdenking vindt plaats bij het beeld van Prometheus, dat in 1947 ter nagedachtenis aan deze sporters bij het Stadion is geplaatst. 
Tijdens de plechtigheid delen verschillende sprekers vanuit het NOC*NSF, Gemeente Amsterdam en het Comité hun gevoel over de Sportherdenking. De herdenking wordt afgesloten met het leggen van vijf kransen in de vorm en kleur van de Olympische ringen.

 

De Nationale Sportherdenking wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Gemeente Amsterdam, NOC*NSF, Ajax Foundation, Sportraad Amsterdan, 4-5 mei Comité Amsterdam en het Olympisch Stadion.

In 2020 vieren wij 75 jaar vrijheid. In de nacht van 4 naar 5 mei, om twaalf uur ’s nachts, de overgang van herdenken naar vieren, wordt op het 5 Meiplein in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Ongeveer 5000 lopers uit meer dan 200 gemeentes staan dan op deze historische plek. In estafettevorm brengen zij het vuur naar hun eigen gemeente.

Bevrijdingsvuur een traditie
In 1948 werd het Bevrijdingsvuur door Montgomery van Portsmouth naar het D-daystrand in Normandië gebracht. Het Bevrijdingsvuur werd vervolgens door Nijmeegse atleten meegenomen naar Wageningen. Vervolgens verspreidden andere estafettelopers het Bevrijdingsvuur via Rhenen naar Den Haag en andere plaatsen in het land. Die traditie houden we in stand. 

Brochure Nationale Sportherdenking 2019

download

Brochure Nationale Sportherdenking 2018

download

Brochure Nationale Sportherdenking 2017

download

Brochure Nationale Sportherdenking 2016

download

Brochure Nationale Sportherdenking 2015

download

Brochure Nationale Sportherdenking 2014

download

Brochure Nationale Sportherdenking 2013

download