De Japanse Miho Takagi veroverde de wereldtitel allround bij de vrouwen op zaterdag. Takagi had na drie van de vier afstanden al een ruimte voorsprong op zesvoudig wereldkampioen allround Ireen Wüst. Op de afsluitende vijf kilometer moest Takagi een voorsprong van 11 seconden verdedigen. Dat deed ze met succes en pakte haar eerste mondiale allroundtitel. De pupil van de Japanse bondscoach Johan de Wit is de eerste Aziaat die erin slaagt om de wereldtitel allround te veroveren. Takagi kreeg van wereldkampioene Stien Kaiser de “Meester van de Wereld’ sjerp omgehangen en reed een uitgebreide ereronde over het ijs van De Coolste Baan van Nederland. Ze genoot met volle teugen.

Ook werd een bijzonder eerbetoon gebracht aan Nederlands meest succesvolle Olympiër aller tijden, Ireen Wüst. Niemand minder dan Guus Meeuwis zong ‘Brabant’ voor de schaatskampioen uit Goirle. “Dit had ik niet verwacht”, gaf de emotionele Wüst aan, die tijdens het optreden van Guus in tranen uitbarstte. Een volgepakt Olympisch Stadion, een zee van lampjes die in het sfeervolle Olympisch Stadion op de tribune verscheen. Een prachtige ambiance en een waardig eerbetoon aan deze grote kampioen.

Op de slotdag van de ISU WK Allround veroverde Patrick Roest op bizarre wijze zijn eerste wereldtitel allround. Sverre Lunde Pedersen was in een zetel op weg naar zijn eerste titel, maar ging in een bocht onderuit. Pedersen was daardoor kansloos en moet genoegen nemen met zilver.

Negenvoudig wereldkampioen Sven Kramer kwam na een ontluisterende tien kilometer niet verder dan de vierde plaats, achter debutant Marcel Bosker. Voor Kramer is het de eerste nederlaag op een internationaal allroundtoernooi sinds het WK van 2006. Sindsdien won hij alle 23 allroundtoernooien (nationaal, Europees en mondiaal) waar hij aan de start stond.

Bronnen: De Coolste baan van Nederland en NOS.nl