Overige evenementen

What's next? Bekijk de evenementenkalender van het Olympisch Stadion. 

Agenda

Europese Kampioenschappen Atletiek

Woensdag 6 tot en met zondag 10 juli 2016. 

De voorbereidingen voor de organisatie van de Europese Kampioenschappen begonnen al enkele jaren geleden: in 2011 kreeg Amsterdam van de Europese Atletiekfederatie de EK 2016 toegewezen na een succesvolle bidprocedure. Dat de EK Atletiek zo'n groot succes zou worden had destijd nog niemand kunnen vermoeden. 

Het Local Organising Committée, onder leiding van directeur Rien van Haperen, stelde alles in het werk om het thema 'Athletics like never before' tot uiting te laten komen. Eén van vele noviteiten tijdens dit EK was het betrekken van het Museumplein bij het wedstrijdterrein. De spectaculaire onderdelen speerwerpen en discuswerpen  werden op een spectaculaire locatie gepresenteerd en het aanwezige publiek smulde van de sportprestaties. 

In het Olympisch Stadion, waar aanvankelijk nog voorzichtig ingeschat was op 100.000 bezoekers, kwamen in totaal 125.000 atletiekliefhebbers hun helden aanmoedigen. Met vier van de vijf avonden een uitverkocht huis toonde Nederland zich alweer een echt sportland. 

Het idee om de medaillewinnaars buiten het stadion op Medal Plaza te huldigen, bleek een schot in de roos: op elke dag een mooie afsluiting van de avondsessie met ook diverse medailles voor ons eigen nederlandse atleten. 

medal plaza 

De atletieksport heeft vijf dagen lang in het middelpunt van de belangstelling gestaan. Alle atleten waren vol lof over de organisatie  enthousiast over de geweldige sfeer in het stadion. We hebben onze slogan ‘Athletics like never before’ waargemaakt - Ellen van Langen (event ambassador)

woensdag: goede start 


donderdag: Eerste ek medailles voor nederland

Op donderdag ontplofte het volgepakte Olympisch Stadion al bij het eerste succes voor de Nederlanders; Churandy Martina en Ignisious Gaisah straalden bij het luide applaus van het publiek. 

Churandy Martina wint op donderdag 7 juli 2016 het eerste EK goud voor Nederland op de 100 meter Sprint. 
 

Ignisious Gaisah trots op zijn bronzen medaille, verspringen (donderdag 7 juli)

 

Social zone 

Nieuw was de speciale 'social zone': waar de beleving helemaal compleet was: niet alleen online, maar ook live kwam de hashtag #ECH2016 tot leven. Ontmoetingen met atleten, zelf de 'buzz' rondom de EK aansturen en ervaren hoe het is om sportcommentator te zijn; elke dag was er een bijzonder programma in de social zone. 
 

vrijdag: GOUD VOOR DAFNE SCHIPPERS, DECEPTIE VOOR MARTINA

Na de deceptie eerder op de avond vanwege de diskwalificatie van Churandy Martina - hij won de race maar werd gediskwalificeerd vanwege lopen op de lijn - heeft Dafne Schippers de vrijdagavond van de Europese Kampioenschappen toch nog een gouden glans gegeven.  Ze liet het Olympisch Stadion ontploffen door overtuigend de 100 meter te winnen. Eerder op de dag won Liemarvin Bonevacia al brons op de 400m, tot grote verrassing van het publiek.

Het publiek hielp me om in het juiste gevoel te komen - Dafne Schippers, na haar gouden race op de 100 meter 

 


Dafne Schippers won met overmacht de 100 meter 
 

Liemarvin Bonevacia is euforisch na zijn bronzen plak 

mediapark 

Voor de NOS betekende de Europese Kampioenschappen een megaproductie. Met meer dan 150 kilometer kabel, ruim 70 camera's, twee 'fly cams' boven het Olympisch Stadion en ontelbare uren camerawerk leverde de NOS een prestatie die gemakkelijk vergeleken kan worden met topsport. Neem een kijkje achter de NOS-schermen in dit filmpje

zaterdag: verrassing van anouk vetter

Meerkampster Anouk Vetter zette op vrijdag al een sensationele prestatie neer door de ranking aan te voeren na de eerste dag. De spanning liep op zaterdag al snel op bij de bezoekers: zou Anouk echt in staat zijn haar eerste plaats vast te houden? Na de zware afsluitende 800 meter mocht Vetter zich in een kolkend Olympisch Stadion toch echt tot Europees Kampioen laten tronen: het publiek vierde het groots maar zelf kon ze het nog maar nauwelijk bevatten. 

Anouk Vetter ziet haar naam bovenaan de lijst op het onderdeel zevenkamp

 

Sifan Hassan in de mixed zone

 

primeur: ek integreert ook paralympische onderdelen in programma

"Athletics Like Never Before" werd op woensdag en zaterdag nogmaals onderstreept, doordat paralympische atleten hun opwachting maakten tijdens de EK Atletiek. Op het Museumplein en voor de volle tribunes in het Olympisch Stadion. Absolute Nederlandse top paralympiërs zoals Marlou van Rhijn en Ronald Hertog werden, samen met talenten als Ranki Oberoi en Fleur Jong, uitgedaagd door een veld dat niet onderdeed voor een paralympisch EK. Tijdens de huldigingen op Medal Plaza zag je de atleten zichtbaar genieten van de aandacht die zij absoluut verdienen. Een unieke ervaring, voor de atleten, het publiek en voor de Europese kampioenschappen atletiek. 

zondag: gouden optreden estafettedames

Na de goede kwalificatie van de dames estafetteploeg 4x100 meter waren de verwachtingen hoog gespannen. Zou de EK ook worden afgesloten met een gouden medaille voor Nederland? Het Olympisch Stadion - alweer uitverkocht - was de perfecte ambiance voor deze middag. Een zacht zomerzonnetje en prachtige slotonderdelen zoals alle estafettefinales, hoogspringen en de 800 én 1.500 meter finales trokken massaal publiek. De estafetteploeg maakte op de 4 x 100 meter sprint de hoge verwachtingen waar en pakte goud. Op de 1.500 meter kwam Sifan Hassan net tekort voor goud maar straalde met zilver: met nog enkele weken te gaan tot Rio heeft zij haar goede vorm alvast aan de wereld getoont. 

Jamile Samuel, Dafne Schippers, tessa van schagen, naomi sedney en marije van hunensteijn  op 'medal plaza'.

(marije hunensteijn verving schippers in de kwalificatieronde) 

 

Brooks 10K Champions Run

Op zondag 10 juli lopen meer dan 12.000 mensen mee met de 10 kilometer run door Amsterdam. Op het parcours van de EK Halve Marathon, die in de ochtend werd gelopen, wordt onder warme omstandigheden de Brooks 10K Champions Run afgewerkt. De route loopt vanaf het museumplein langs allerlei highlights van de stad en eindigt vlakbij het Rijksmuseum. 

afsluiting succesvol toernooi

Na vijr dagen topatletiek, waaraan naast honderden professionals ook ruim 1.700 vrijwilligers een belangrijke rol hadden, worden de EK Atletiek afgesloten met een symbolische overdracht van de vlag aan de volgende stad: Berlijn 2018. Het Olympisch Stadion heeft bewezen terug te zijn als het kloppend hart van de sport: het icoon waar ook afgelopen week weer nieuwe sportherinneringen zijn ontstaan.