De verkiezing 

De eerste verkiezing van het beste sportboek vond plaats op 23 februari 2005, tijdens het sportboekenfeest in het Olympisch Stadion te Amsterdam. De tweede op 31 januari 2006, opnieuw in het Olympisch Stadion. Nadien is jaarlijks een verkiezing georganiseerd en is het aantal inzendingen en publiciteit enorm gegroeid.  

Er zijn verschillende prijzen, naast de vakprijs is er een publieksprijs waarvoor iedereen via het internet kan stemmen. De stemronde voor de publieksprijs 'Helden Sportboek van het jaar' is geopend.

Nominaties vakprijs 

Op donderdag 6 april 2017 zijn de 5 genomineerde boeken die in de race zijn voor de 'Nico Scheepmaker Beker 2016' bekendgemaakt door jury voorzitter Ad Melkert. 

  • 1936. Wij gingen naar Berlijn (Auke Kok / Thomas Rap)
  • Mien. Een vergeten geschiedenis (Mariska Tjoelker / Thomas Rap)
  • Thomas Dekker. Mijn gevecht (Thijs Zonneveld / Voetbal Inside)
  • De Lange. Het verhaal van Dick Nanninga (Jeroen Siebelink / Thomas Rap)
  • Pellegrina. Een Italiaanse wielerbedevaart (Lidewey van Noord-Robert-Jan van Noort / De Muur)

 

 

De jury

De jury bestaat uit Ad Melkert (voorzitter), Wilfred van Buuren (sporthistoricus), Marie-José Kleef (journalist), Gert-Jan van Tilborg (boekhandel Donner in Rotterdam) en Renate Verhoofstad (sportjournalist). 

Initiatiefnemers van de Nico Scheepmaker Beker zijn Mark Grijsbach (Sportboek.nl), Carla de Groot (Olympisch Stadion), Jan Pieter Ellerbroek en Jurryt van de Vooren (Sportgeschiedenis.nl). 

Winnaar 2015

Peter Ouwerkerk nam in april 2016 de Nico Scheepmaker Beker, de vakjuryprijs voor het beste sportboek van het jaar, in ontvangst voor zijn boek 'Etalagecoureur (Uitgeverij De Muur)'.  De jury onder leiding van Ad Melkert, heeft bepaald dat die aan Peter Ouwerkerk moest worden overhandigd. Zijn boek beschrijft het leven van wielrenner Roy Schuiten. Bij het grote publiek is hij geen bekende renner, maar deze prachtig geschreven biografie levert een fascinerend portret op, duizelingwekkend gedetailleerd en boeiend, zo oordeelt de jury. 

De overige genomineerden waren: Jean van Bart Jungmann (De Muur), Hoe sterk is de eenzame schaatser van Erik Dijkstra (Carrera), Captain van Jong Holland van Daniel Rewijk (Bornmeer) en De slag om de skyboxen van Tom Knipping en Iwan van Duren (VI Boeken).

Winnaar van de 'Nico Scheepmaker Beker 2015' Peter Ouwerkerk temidden van de jury (april 2016)

De winnaars - Nico Scheepmaker Beker

2004 Auke Kok met 1974 Wij waren de besten
2005 Joop Holthausen met Het geheim van Raleigh. De biografie van een bijzondere wielerploeg
2006 Marcel van Roosmalen met Hard Gras 48: Je hebt het niet van mij. Een tragi-komisch verslag van een jaar Vitesse
2007 Hugo Borst, Johan Derksen, Leo Driessen, Hans van Echtelt, Wilfried de Jong, Bert Nederlof, Chris van Nijnatten, Matty Verkamman en Jaap Visser (De Buitenspelers) met Willem van Hanegem
2008 Iwan van Duren en Marcel Rözer met Voetbal in een vuile oorlog. WK Argentinië 1978
2009 Erik Brouwer met Spartacus. De familiegeschiedenis van twee joodse olympiërs
2010 Edwin Schoon met De macht van de bal
2011 Carel van Hees met Eversteijn
2012 Wilfried de Jong met Kop in de wind
2013 Jan Boesman met De fiets van Lautrec
2014 Michel van Egmond met Kieft
2015 Peter Ouwerkerk met Etalagecoureur