Vooraf aanmelden

De bijeenkomst en de herdenking zijn vrij toegankelijk, maar aanmelden vooraf is daarvoor wel noodzakelijk. Stuur uw aanmelding per e-mail naar office@olympischstadion.nl 

Terug naar agenda

EERBETOON OP HISTORISCHE GROND

 

Op 4 mei staat Nederland traditioneel stil bij de Dodenherdenking. Sinds 2005 gebeurt dit ook bij het Olympisch Stadion bij het beeld van Prometheus, een oorlogsmonument uit 1947 ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport. De Nationale Sportherdenking staat stil bij de slachtoffers uit die tijd, waarbij ieder jaar een andere themasport wordt besproken in een brede context: welke rol speelde sport in het leven van mensen tijdens oorlogstijd? Hoe hielden verenigingen stand tijdens de oorlog, of werden complete verenigingen juist van de kaart geveegd? 

Eerder stond de Nationale Sportherdenking in het Olympisch Stadion al in het thema van bijvoorbeeld de turnsport, de roeisport en de ontwikkelingen van Nederlandse voetbalverenigingen tijdens oorlogstijd. 

ZWEMSPORT IN OORLOGSTIJD

 

In 2017 staat de Nationale Sportherdenking in het teken van de zwemsport tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vóór de oorlog waren de Nederlandse zwemvrouwen veruit de beste van de wereld, maar daarna was dat grotendeels voorbij. 

Het inhoudelijke programma staat onder leiding van sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Op de herdenking wordt onder meer gesproken door NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis en de Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg.

Deze bijeenkomst en herdenking zijn vrij toegankelijk, mits u zich vooraf heeft aangemeld middels een e-mail naar office@olympischstadion.nl.  

PROGRAMMA

 

10.30 uur: Ontvangst (Olympisch Stadion 2)

11.00 uur: Inhoudelijk programma over de zwemsport in de Tweede Wereldoorlog

12.30 uur: Herdenking bij Beeld van Prometheus op het plein voor het Olympisch Stadion

 

De herdenking in 2016; namens Ajax leggen Ronald de Boer en Anouk Hoogendijk de rode krans. 

 

ORGANISATIE

 

De organisatie van de Sportherdenking is in handen van het
Comité Nationale Sportherdenking 4 mei: 
Jan-Coen Hellendoorn (voorzitter) 
Julius Egan (Sportraad Amsterdam) 
Simone Freling (directeur Ajax Foundation) 
Carla de Groot (directeur Olympisch Stadion) 
Jurryt van de Vooren (sporthistoricus)
Partners Nationale Sportherdenking: NOC*NSF, Gemeente Amsterdam, 4 en 5 mei Amsterdam